Helena Frågar


Presentationer av SRTK styrelse

Först ut Ordförande Yvonne Sandberg Åberg!  

Yvonne med Kreatyur Ispolnitel Rock-N-Rolla " Abbe" och Semicvetik Sheridan "Lovis"

Hej Ordförande! Kul att du tagit dig an uppdraget att få vår klubb att växa. Nu vill vi veta lite mer om dig. Vem är du Yvonne? Vart är du uppväxt och vad har du för bakgrund?

Bor i Trelleborgs kommun Skåne, gift med noll barn endast man och hundar hemma :-) Idag jobbar jag med hundar - tränar egna och andras, trimmar olika raser och uppföder Russkiy Toy i liten skala. En finlandssvenska född och uppvuxen i Helsingfors Finland som flyttade av kärleken till Skåne 2006.


Jag har hört att du har bott i Ryssland. Stämmer det? Hur lång tid? Hur mycket kontakt har du med rasens hemland idag? Hur bra är du på ryska egentligen?

Jag hade mitt hem i Ryssland i St Petersburg 1995-2006 – 2006 flyttade jag mitt hem till Skåne - 2006 till 2012 fortsatte jag att pendla varje vecka mellan Skåne och Ryssland , Vitryssland samt Baltiska staterna och Polen i mitt arbete som East Europe Regional Director för ett finskt transport företag.

Jag har daglig kontakt med Ryssland ännu idag – jag är mycket glad för mina Ryska vänner <3 Jag kan lite ryska, mina ryska vänner påstår att jag kan mera än jag är villig medge :-) kan vara så.  


Vad har du gjort innan du började som Ordförande i SRTK?

Har varit en vanlig arbetare med hund.


Hur kom det sig att du mötte rasen Russkiy Toy och hur kommer det sig att du började äga och föda upp den?

Hund har funnits i mitt liv så länge jag kan minnas. Min första kontakt med hund var en Foxterrier "Jekku" som var min morfars hund. Min första egna hund var en Yorkshire terrier som jag fick i 11 års present och som gick bort vid 16 års ålder. Han blev mammas och pappas hund :-) När jag flyttade till eget boende vid 18 års ålder var mitt första köp inte möbler utan en Afghan Choice in Blue Do Vale Negro "Blue", en blå import från Portugal Kennel Vale Negro. Andra hunden 1 år senare ( da hade jag redan möbler :-)) blev en Afghan till Choice Inferno "Dante"från Finland Kennel Choice . Blue och Dante följde med mig 1995 till Ryssland St Petersburg . Båda pojkarna gick bort i full utställningspäls i Ryssland vid 14 års ålder , kremerades där och fick följa med till Skåne dit jag flyttade mitt boende sommaren 2006. 

Under tiden som jag bott i Ryssland mötte jag rasen Russkiy Toy - jag gick på en valpköpsmässa (i Ryssland har man typ av mässa dit uppfödarna kommer med sina valpar för att sälja dem)  och mötte där en röd långhårs tik som hade velat komma hem med mig, men jag kände att jag inte kände rasen och ville fortsatt smaka och studera den. Jag besökte utställningar och flera uppfödare i Ryssland och 2009 köpte jag min första Russkiy Toy långhår Poema Shokoladnaja Is Sarioly "Lotta" och sedan dess har de blivit flera och flera och flera :-) 

Vad är ditt främsta mål som ordförande att utföra för Rasklubben och Rasen?

I arbetet för SRTK är mitt mål i första hand att driva frågor som gynnar rasen och rasens utveckling - hälsa , temperament och typ - föra fram rasen , sprida kunskap om den och göra den därmed känd och populär.   


Är det något du vill säga till alla oss medlemmar hur vi ska agera/sköta oss för att få en ännu bättre förening?

Medlemmarna gör klubben – engagera er i arbetet , erbjud er kunskap , erbjud på er och eller era hundar ,  kom med ideer om vad klubben kan tillföra mera med hjälp av er , delta i evenemang som klubben arrangerar – VAR MED OCH UTVECKLA KLUBBEN TILL DET NI VILL HA DEN TILL / SOM.    


Kan du berätta något om dig som inte alla vet om dig?

Kör också Harley Davidson :-) 

Kul du blir man ju sugen på att få se en bild på dig med en HD. Är det något man kan få se? Och har någon av ryssarna fått provåkt?

Foto kommer vid senare tillfälle, Ryssarna är HD ljud vana (brumbrum skrämmer inte våra hundar) – Provåk innanför jacka har hänt men inga långa turer ännu. Matte är lite mesig och skyddar sina vovvar så vågar inte ha dom med på hojtur och så kan det vara lite befriande för matte också att få en hundfri stund ibland.


Din favoritmaträtt och favoritmusik undrar jag om avslutningsvis?

Shashlik med en god grönsallad en solig sommar kväll – finns inget godare. Allätare när gäller musik  - allt smakar bra.

Tack för dina svar och din tid och stort lycka till med vår fina Rasklubb under 2016!

/Helena Isolde Sundsgård