SARA OCH DINOS RESA

Sara berättar om när hon köper sin första hund och vi får följa henne på sin resa som Ryss ägare med målet att börja tävla bland annat Agility i framtiden.

Ägare: Sara Bohlin
Gör: Studerar till lärare
Ålder: 22 år
Hund: Ooo I Live N Roar Like A Dinosaur "Dino"
Ålder: Född 26/12, 2016
Mål: Tävla Agility, prova utställning och eventuellt andra hundsporter


Del 1
Jag heter Sara Bohlin och har precis köpt min första hund Ooo I Live n Roar Like a Dinosaur (Dino). Mina tidigare djurerfarenheter är råttor. Under fyra års tid hade jag råttor och jag har haft totalt sex stycken. Jag skaffade råttor då de är fantastiska djur och i många hänseenden lik hunden. Med råttorna tränade och tävlade jag i agility och gjorde så med fina resultat.

När råttorna försvann ur bilden väcktes återigen mitt intresse för hundar. Jag har alltid velat ha hund men mina föräldrar har inte varit lika engagerade så det har inte passat tidigare. När jag i höstas återigen började prata om hund så hade situationen förändrats. Mina föräldrar hade då sett mitt ansvarstagande med råttorna och jag är dessutom vuxen nu, vilket förenklar situationen för mina föräldrar. På grund av detta började vi på allvar leta efter en passande ras, jag visste att jag ville ha en liten hund då hanteringen blir liknande hanteringen av råttor. Jag visste också att jag ville ha en ras med fart och driv då jag gärna återupptar agility och eventuellt också andra grenar inom hundsporten. Efter mycket letande hittade vi rasen Russkiy Toy på Svenska kennelklubbens hemsida och jag visste från första stund att detta var rasen för mig. Sedan gällde det bara att hitta en passande uppfödare. Jag och mina föräldrar satt framför varsin dator i flera dagar och googlade uppfödare och besökte också en uppfödare för att få träffa hundarna i verkligheten. Det besöket förstärkte vår positiva bild av rasen och vi var nu säkra på att det var en Russkiy Toy som gällde. Det var faktiskt min mamma som hittade kennel Ooo efter lite letande och detta kändes som rätt kennel för oss med tanke på uppfödarens inriktning på arbetande hundar. Jag ringde uppfödaren så fort vi hittat kenneln och vi bokade in ett besök. När vi kom dit så hade hon valpar från två kullar hemma och känslan av kärlek som strömmade från alla dessa söta valpar slog emot en så fort vi kom innanför dörren. Den äldre kullen var nästan leveransklara och hade hur mycket energi som helst men det fanns också en ensam hane från en kull som bara var ett par veckor gammal. Inte visste jag då att denna lilla hane skulle bli min. Men efter besöket hörde uppfödaren av sig och berättade att denna hane hade passat mig perfekt. Så han blev min, nu startade den olidliga väntan på att han skulle bli leveransklar. Jag har nog aldrig varit så rastlös i hela mitt liv, att sitta och vänta på att få hem min lilla valp var både hemskt och underbart. Om det gått att snabbspola tiden hade jag gjort det utan att tveka.  

Hela familjen åkte och hälsade på valpen så fort uppfödaren hade en ledig stund och det kändes ändå aldrig tillräckligt. Om jag fått chansen hade jag nog flyttat in i uppfödarens gästrum tills valpen blivit tillräckligt gammal. När Dino väl blev tillräckligt gammal för att flytta hem till mig så kändes det både nervöst och härligt. Kommer han trivas hos mig? Kommer han trivas med min familj? Kommer jag verkligen klara av att ha en hund? Det var så många frågor som snurrade i huvudet. Första dygnen var både nervösa och spännande. Allt var nytt och konstigt, nästan mer för mig än för Dino tror jag.  

    

Överallt på alla hundforum trycker människor på vikten av att ha en bra kontakt med uppfödaren och detta är verkligen något som stämmer. För min del underlättade det otroligt mycket att jag och uppfödaren hade en bra kontakt och att jag visste att jag kunde fråga vad som helst när som helst (nästan). De första dagarna frågade jag ungefär en miljon frågor om allt, litet som stort. Saker som man inte inser innan man väl får hem hunden och uppfödaren ställde upp på allt. Jag hade dessutom turen att uppfödaren tillsammans med en tränare, Jenny Morales, höll en valpkurs med alla oss som köpt valpar från de senaste tre kullarna. Denna kurs startade så fort jag fått hem Dino och det var en perfekt möjlighet att lära sig massa nytt..


Del 2

Valpkursen startade omedelbart när jag fått hem Dino. Jag lärde mig massor om honom vid dessa tillfällen och det var spännande att träffa de andra valpköparna och prata om våra olika erfarenheter. Jag lärde mig massor av vardagliga saker från de andra valpköparna och mer träningsinriktade saker från kursen. Det var perfekta tillfällen att få kunskap både gällande vardagen och gällande träningen. Som nybliven hundägare behöver jag båda delarna. 

Några av sakerna vi lärde oss under kursen var ”handen”. Då ska hunden nudda min hand med nosen. Detta var lättare än jag trodde att få hunden att förstå och ett roligt och användbart trix för hunden att kunna. En annan övning var ”skålen” då hunden tränar på att jobba ut och ifrån mig. Man lägger då en godisbit synligt för hunden på en skål medan man håller i hunden. Sedan säger man ett ”framåtord” och låter man hunden springa och ta godiset. Detta är en bra övning då hunden lär sig att jobba ifrån mig som ägare och jobba självständigt. Vi jobbade också med en början till ”valpinkallning”. Då fick någon annan hålla i valpen och jag rörde mig bort från valpen, jag belönar sedan valpen för att den sitter still när jag kommer tillbaka emot den. Detta tränar stadga och passivitet hos valpen. Även kamp, och viljan att kampa, jobbade vi med under kursens gång för att kunna använda kampen som belöning i den fortsatta träningen. Vi fick såklart lära oss flera andra saker under kursen också, men det går inte att nämna allt.

  

Jag gick sedan vidare i min träning genom att öva på de saker vi lärt oss under kursen på hemmaplan. Jag tränade också andra roliga trix. Trix som var på en passande nivå och som jag kunde lära in på ett tydligt sätt utan att Dino blev frustrerad. Trix är bra av flera anledningar, sådana som lär hunden kroppskontroll är givande för all senare träning. Men trix och inlärning skapar också en kontakt mellan dig och hunden. Man bygger ett starkare band och en starkare relation till hunden genom träning. I min träning var jag också noga med att inte fastna i ett enda trix/beteende utan träna flera olika under samma pass så Dino lärde sig att byta mellan beteenden.